През 2018 г. се очаква силно повишаване на цената на хладилните газове.

Съветваме на всички наши клиенти, че през 2018 г. се очаква силно повишаване на цената на хладилните газове.
Това се дължи на процеса на намаляване на квотите за ГПП, разработен от Европейската общност: по-ниската наличност на пазара неизбежно води до повишаване на цените, особено през лятото.

Високите стойности на GWP е сред най-засегнатите, включително R404a, R407c, R410a и R134a.
Нашата компания се опитва да поддържа ценоразписа на пазара, както и да поддържа стандартната наличност на продукта. В този сценарий, способността ни да осигуряваме стабилна цена и количества се намалява, особено през лятото.
Където е възможно, ние Ви препоръчваме възможно най-бързо да замените високото GWP по-евтин газ (като R404a с R407F или R407H).

Внимане, на черния пазар се предлагат хладилни газове в еднократни бутилки. Цените им са много по-ниски от цените в търговската мрежа. Това е предпоставка за бърза печалба на търговци без умения в бранша, не е ясен произхода и състава на веществата в тези цилиндри. Единственото което получавате е тегло на субстанция.
Вече имаме сигнали за измамени колеги (метан, пропан и др. летливи вещества). Всеки сам решава на кого да се довери, като резултат вероятно щетите за вашата инсталация може да бъдат много големи.

В крайна сметка, дали си заслужава?

Рекламацията на ремонта при тези стойности, обикновено е за сметка на техническото лице.
Най-добрата полза от тази ситуация е че аматьорите ще „излезнат от играта“, нещо което всички които работим професионално и отговорно очакваме да се случи отдавна.