В 2020 г. влязоха сериозни ограничения при използване на хладилни газове.

В 2020 г. влязоха сериозни ограничения при използване на хладилни газове.
Внимание, свежи хладилни агенти R404A и R507 се забраняват за употреба в хладилни системи. Разрешение се допуска при употреба на регенерирани такива, придружени със специфична документация.

Високите стойности на GWP е сред най-засегнатите, включително R404a, R407c, R410a и R134a.
Нашата компания се опитва да поддържа ценоразписа на пазара, както и да поддържа стандартната наличност на продукта. В този сценарий, способността ни да осигуряваме стабилна цена и количества се намалява, особено през лятото.
Където е възможно, ние Ви препоръчваме възможно най-бързо да замените високото GWP по-евтин газ (като R404a с R407F или R407H).

Внимание, на черния пазар се предлагат хладилни газове в еднократни бутилки. Цените им са много по-ниски от цените в търговската мрежа. Това е предпоставка за бърза печалба на търговци без умения в бранша, не е ясен произхода и състава на веществата в тези цилиндри. Единственото което получавате е тегло на субстанция.
Вече имаме сигнали за измамени колеги (метан, пропан и др. летливи вещества). Всеки сам решава на кого да се довери, като резултат вероятно щетите за вашата инсталация може да бъдат много големи.

В крайна сметка, дали си заслужава?

Рекламацията на ремонта при тези стойности, обикновено е за сметка на техническото лице.
Най-добрата полза от тази ситуация е че аматьорите ще „излязат от играта“, нещо което всички които работим професионално и отговорно очакваме да се случи отдавна.